Menü

Baba-Mama teák

Ön itt jár: Kezdőlap > Baba ételek >

Baba-Mama teák

Valóban veszélyesek lehetnek bizonyos teák a kismamáknak? Mikor igyon teát a kisgyerek, lehet-e gyógyteákat adni a kicsiknek? Görgess le és tudj meg többet!

A gyógyteák fogyasztása a várandós kismamák esetében mindig különös körültekintést igényel. A várandóság öröme mellé rendszerint számos kérdés társul:

 

változtasson-e megszokott életmódján a kismama?

Lemondjon-e addigi táplálkozási szokásairól?

A baba érdekeit szem előtt tartva milyen teákat szabad innia egy felelős édesanyának?

 

Kerülendő gyógyteák

Vannak olyan gyógyteák, amelyek több módon is ártalmasak lehetnek a magzatra nézve. Az egyik tiltott csoportjukba tartozó gyógynövények alhasi vérbőséget, ezáltal vetélést okozhatnak. Ilyen például a boróka, a fagyöngytea, a kutyabenge, a fehér üröm és a fodros mályva.

A másik tiltott csoportba lévő teafélék méregtelenítő hatásuk miatt kerülendők, mert a magzatba jutva fejlődési rendellenességet okozhatnak. Igaz ez például a csalánra, a gyermekláncfűre, a diólevélre, a tölgylevélre, a mentára.

A harmadik csoportba a vitatott hatású növények tartoznak, ezek: barátcserje, komló, cickafark, orbáncfű.

 

Jótékony gyógyteák

Számos jótékony hatású gyógytea ajánlott a terhesség időszakára.

  • A csipkebogyó magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kitűnő választás.
  • A citromfű vírusok ellen, de nyugtalanság oldására is remek.
  • A gyömbér a várandósság elején fellépő émelygés és hányinger csökkentésére ajánlott.
  • Az édeskömény puffadásos panaszokra.
  • A kamilla a várandósság első időszakában jelentkező reggeli rosszullétek ellen, lábgörcsök, és a terhességi diabéteszben vércukorszint csökkentésére javasolt.
  • A menta emésztési panaszok, fejfájás és reggeli rosszullétek enyhítésére hatásos. A terhesség elején javallott, de csak kis mennyiségben.
  • A tejoltó galaj csak kis mennyiségben fogyasztható. Puffadás és vizesedés ellen javallott.
  • A fehér akácvirág segíti az emésztést, csökkenti a gyomorégést.
  • Az erdei málnalevél tea remek immunerősítő.

A szakember tanácsolja:

Meghűléskor és immunerősítéskor fogyasszunk csipkebogyóteát, citromfűteát, hársfavirágteát felváltva!

A méregtelenítő, fogyasztó- és zsírégető teák nem ajánlottak várandósoknak. A várandósság teljesen természetes és csodálatos állapot, amely némi súlygyarapodással jár. Ez mutatja, hogy a magzat épségben fejlődik. Fontos, hogy ne alakuljon ki aránytalanul nagy túlsúly, de nem a karcsúság megőrzése most a cél!

A méregtelenítő teákat erősen méregtelenítő hatásuk miatt nem javasolt inni. A felszabadult méreganyagok a placentán keresztül eljutnak a magzathoz, és ennek következménye akár súlyos fejlődési rendellenesség is lehet.

 

Fogyasztóteákat és zsírégető teákat sem szabad használni, mert ezek általában zöld teát tartalmaznak, és ennek magas a koffeintartalma, ami negatívan befolyásolhatja a magzat fejlődését.

A cukorbeteg kismama számára is van olyan tea, ami fogyasztható. Például a szederlevéltea napi 1 csészével, étkezés után. De ennél a teánál is mindenképpen konzultáljon orvosával, illetve mindig figyelmesen nézze meg a teákon lévő ajánlást!

A nyugtató teák közül fogyasztható a citromfű, amely csökkenti a szorongást, nyugtalanságot, álmatlanságot, de hat a fejfájásra is. Elkortyolgatása este, elalvás előtt ajánlott.

A csalánról még egyszer: a csalántea a nem fogyasztható teák kategóriájába tartozik, mert komoly fejlődési rendellenességet okozhat a magzatban.

kávé a terhesség alatt nemcsak a kismamát, hanem a magzatot is élénkíti, hiszen a méhlepényen keresztül a koffein bejut a magzat véráramába. Nem kell lemondani róla, azonban a mennyiségre fokozottan oda kell figyelni ebben az időszakban. A kutatások és a szakirodalom szerint biztonságosnak tekinthető a napi 2 csésze instant vagy 1 csésze pörkölt kávé – hígan elkészítve. Fogyasztásakor fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, hiszen a koffein vízhajtó hatású!

 

 

Milyen teákat fogyaszthatnak a gyerekek?

Amivel általában találkozni szoktunk, hogy a szülők már kisgyermek korban szeretnék gyermekük immunrendszerét erősíteni, elsősorban ezért adnak gyermeküknek teákat. Az egészségtudatos életmódhoz való ragaszkodásunk olykor átbillen a ló túlsó oldalára. A gyerekek immunrendszerét nem kell erősíteni legalább 3 éves korig, mert fejlődésben van a szervezet. Ekkor alakul ki a gyerekek immunrendszere. A gyerekeknél az egészségnek a stabil alapját kell felépíteni, mert minden gyermekkorban elkövetett hiba a későbbi életszakaszokban fog visszaütni.

Ha gyógyteákkal túl korán beavatkozunk az immunfejlődésbe, a későbbiekben allergia alakulhat ki. Tudnunk kell, hogy a vese 1 éves korig nem tud megfelelően kiválasztani, a máj nem tud úgy tisztítani, mint egy kialakult szervezet esetében, a bélrendszeren keresztül fél éves korig minden felszívódik, a gyomor pedig 1 éves korra éri el azt a fejlettséget, hogy bármit ehetnek a gyerekek.

Minden gyerek születéskor rendelkezik egyfajta immunitással, ezt meg kell őrizni, valamint engedni kell, hogy a szerzett immunitás kialakuljon. Azaz a gyerekeknek találkozniuk kell a fertőzésekkel, hogy a szervezet emlékezzen a kórokozóra és be tudja indítani az öngyógyító mechanizmust, amikor arra szükség van. Ettől nem óvni kell őket! Nem arra kell törekedni, hogy soha ne legyenek betegek, mert akkor nem alakul ki a megfelelő immunrendszer.

Gyógyteákat csak akkor fogyasszanak a gyerekek, ha arra szükség van. Általában télen, a hideg időkben fordulunk hozzá, melegítő hatásuk miatt.

Gyümölcsteákat fogyaszthatnak kisgyermekek, de hígítva készítsük el. A gyümölcsteák pH értéke elég alacsony (vagyis savasabbak), ezért nem kell folyamatosan ezzel itatni a gyerekeket. Finom hűsítő ital, melyet egész évben ihatnak. Változatos, széles választékunkból bátran válogathatnak! Azokból a teákból, melyekben a gyümölcs épen és egészségesen, szépen látszik, áztatás után kicsipegethetjük a víztől átázott gyümölcsöket és megehetik a gyerekek.

 

 

Keresés