Menü

Csokis kekszrúd

Csokis kekszrúd

Egyszerű, gyors, sütés nélküli és ínycsiklandozóan kakaós

Csokis kekszrúd, ellentmondásosabb nevén: kekszszalámi

Gyerekkorom klasszikus édessége – újragondolva. A kevésbé édesszájú férfiak is szívesen eszik. Sőt, repetát kérnek!  Van valami kivételes az ízében, amivel nehéz betelni, de mégis gyorsan eltelít. Egy-két nap után lesz igazán finom. Így nem kell startpisztollyal a kézben várni a sütő begyújtásával, amikor vendégek érkeznek. Sőt, sütő se kell csak egy hűvös hely, ahol összeérnek az ízek.

Mikor készítem?

Télen gyakrabban kerül az asztalunkra, mert tömény élmény. Bár ha belegondolok tavasszal, nyáron és ősszel is gyorsan fogy. Szívesen viszem vendégségbe, mert könnyen szállítható. Vetekszik a kevert sütik elkészítési idejével, ami nekem sokat számít.

Férfiak és kisebb-nagyobb gyerekek örömmel segítenek a keksz összetörésében. Ez nem rabolja sok idejüket, hangos tevékenység és még a házimunkához is hozzájárulnak. Ezért mindig megvárom, hogy hazaérjen valaki a családból, akit lépre csalhatok erre a feladatra.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Zacskóba, konyharuhába teszem a kekszet, és húskloffolóval apróra töröm. A felhasznált eszközök opcionálisak. Van, aki kalapáccsal, sodrófával más aprítóval zúzza különböző méretű darabokra a kekszet. Bármilyen ötlet jó, ami kekszdarabkákat eredményez.

  2. Minden hozzávalót összeolvasztok, -melegítek egy edényben. Nem szeretem a mikrohullámú sütőt, ezért lábasban teszem meg ezt a lépést. Jobban is tudom ellenőrizni, hogy ne forrjon fel az alapanyag.

  3. A folyékony masszába laza mozdulatokkal belekeverem a kekszet. A porított részek és a nagyobb darabok szép mintát adnak majd a felvágott szeleteknek.

  4. Konyharuhára fóliát terítek, és erre halmozom és formázom a keveréket. Ezt követően vastagabb rúddá tekerem fel. A rétes készítésekor használt konyharuhás-trükk segít a könnyebb formázásban és szállításban. (Természetesen az őzgerinc vagy a tortaforma épp úgy alkalmas erre a célra. Teljesen mindegy milyen formában érik össze a massza, csak ne legyenek benne nagy mélységkülönbségek.)

  5. A mohók, a gyerekek és a váratlanul érkező vacsoravendégek már néhány óra múlva kóstolhatják. A türelmes ínyencek és az előre bejelentkező vendégek azonban inkább másnap. Akkor lesz az íze egységes, az állaga tökéletes.

Gasztrotipp!

Ez a recept mindig újabb kísérletekre csábít. A legnagyobb kaland a kekszekkel való kísérletezés. A keményebb kekszeket esetleg egy kis tejbe merítem, mert kevésbé ázik át. De én pont úgy szeretem, ha kötöttebb részek is vannak benne.

Vegyesen is használtam már, többféle kekszet. Így még érdekesebb ízek születnek. Van, aki porítja a kekszet és aszalt gyümölccsel és/vagy csonthéjasokkal gazdagítja. Szabad a vásár!

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek

Keresés