Menü

Környezetbarát életmód

Minden kicsi számít! Minden kisvállalkozó számít! Minden apróság, amire odafigylesz! Minden, amit teszel és nem teszel

Minden kicsi számít! Minden kisvállalkozó számít! Minden apróság, amire odafigylesz! Minden, amit teszel és nem teszel – jó és rossz értelemben is- hatással van. Együtt pedig hatalmas változtatásokat érhetünk el! Szerintem erre az egyik legjobb példa, a sikeres adománygyűjtések, vagy az, hogy ma már rengeteg fenntartható alternatíva közül választhatunk szinte az élet minden területén.

A környezetbarát életmódnak sok mérhető és látható hatása van, ami a Földön és a pénztárcánkon kívül saját magunkat, vagyis a testünket és a mentális jóllétünket is befolyásolhatja. Pozitívan és negatívan egyaránt.

A környezetbarát életvitel azt jelenti, hogy a mindennapi szokásaink megváltoztatásával megőrizzük a természeti kincsünket, erőforrásainkat, amennyire az tőlünk telik. Ahhoz, hogy boldog, tudatos életet éljünk, elengedhetetlen, hogy egészségesek legyünk. Nem véletlen, hogy a legfőbb kincsünk az egészségünk. Mint minden, a környezettudatosság is fejben dől el, ezért nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a tudatosságra is. Ősi mondás, hogy azzá válunk, ahogy gondolkodunk magunkról. Sorsunkat pedig berögzült gondol­kodásunk és képzelőerőnk alakíthatja. 
 

A tudatosság fejben kezdődik, de itt nem ér véget, hanem a gyakorlatban is folytatni kell. Nem elég hinni, tudni, hanem tenni-tenni kell. Éppen ezért olyan tevékenységeket mutatunk be, melyek egyetlen mozdulattal elvégezhetőek otthonunkban, ezzel nemcsak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, hanem pénztárcánk megkíméléséhez is hozzájárulunk. Mai impulzív, fogyasztói világunkban szinte minden arra ösztönöz bennünket, hogy vásároljunk és majdnem mindenért pénzt kell adni, és gondolom egyetlen Kedves Olvasónak sem mindegy, hogy mennyit. Kiküszöbölhető a reklámvilág csapdája! Hogy hogyan? Tudatosan! Legyünk minél többen tudatos vásárlók, ezzel időt és pénzt takarítva meg, és biztos, hogy nem is keveset!

„A példamutatás nem a legfontosabb dolog, amivel másokat befolyásolhatunk, hanem az egyetlen.” írja Albert Schweitzer.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél többen gondolkodjunk felelősen, tanuljuk meg az egyszerű, hétköznapi praktikákat és vezessük be őket a mindennapi életünkbe, mert gyermekeink, unokáink a Tőlünk átvett minták alapján viszik tovább majd saját életüket.

Mutassunk hát nekik jó példát, legyünk minél többen felelősen, egészségtudatosan gondolkodó zöldek!

 

 

Mutatunk pár tippet, hogy miket próbálj beépíti a mindennapjaidba a tudatosabb jövő érdekében:

Válaszd az üveg, vagy az alu csomagolást 

Tudtad, hogy a hulladékok újrahasznosításának, a végeredmény minőségét tekintve kétféle eredménye is lehet? Ezért különböztethetünk meg értékcsökkenő, valamint értéknövelő újrahasznosítást. Vagyis ha a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően újrahasznosításra kerül egy anyag, akkor nem törvényszerű, hogy az abból készülő termék ugyanolyan jó minőségű végeredményt fog produkálni!
Értékcsökkenő hasznosításról beszélünk ezért például a műanyagok esetében, hiszen egy pet palack hasznosítása során gyengébb minőségű anyagot kapunk. Ugyanakkor ehhez képest mind az üveg, mind az alumínium elvileg korlátlan számmal hasznosítható újra és újra, úgy, hogy közben mindig azonos típusú anyagot, és azonos minőséget kapunk!

Vigyél magaddal kulacsot! 

Az már lassan mindenkinek a könyökén jön ki, hogy a műanyag palackok vásárlása, majd rövid időn belüli kidobása helyett szerezzünk be egy tartós kulacsot, lehetőleg üvegből, vagy fémből.
Arról azonban kevesebb szó esik, hogy mi a helyzet akkor, ha törekszel a műanyag palackok minimalizálására, még kulacsod is van, de sikerült azt mégis otthon felejtened.
Ilyenkor is van még néhány lehetőséged:

  • Ihatsz pohárból. Munkavégzéstől függ, hogy ez jelent-e kihívást vagy sem. Ha úton vagy, betérhetsz egy krimóba, kávézóba és kérhetsz magadnak egy hatalmas pohár csapvizet, vagy szódát.
  • Ha van választási lehetőséged, inkább az alumínium dobozos italt emeld le a polcról a műanyag palack helyett, majd mindenféleképp szelektáld.

 

Tanulj meg nemet mondani

Legkönnyebb, vagy legnehezebb lépés? Nézőpont kérdése. Könnyű, hiszen csak végig kell gondolni, tényleg szükségem van-e egy adott eszközre, majd ha nem, akkor ezt világosan, kedvesen közölni, vagyis elutasítani.
Nehéz, mert ez sokaknak kényelmetlen, félnek attól, hogy megbántják a másikat, arról nem is beszélve, hogy ennek a döntésnek a meghozatalához szükséges egy jó adag önismeret is, majd egy erre alapozott kedves kiállás a saját értékrendünk mellett.

Így ha legközelebb rosszul érzed magad amiatt, mert valamit nem mertél visszautasítani, ne pocsékold az energiád az önostorozásra: inkább tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért nem merted ezt meglépni, és válaszolj rá (magadnak) őszintén.
Mindez gyakorlatiasan, a lényegre fókuszálva eképp hangzik: mindig tedd fel magadnak a kérdést (pl. vásárlás előtt, szóróanyagok osztogatásakor), hogy tényleg szükséged van-e az adott dologra, és ha nem, akkor mondd, hogy “Köszönöm, nincs rá szükségem!”
A hétköznapok során persze ez nem csak és kizárólag ennyire faék egyszerű, viszont nagyszerűen lehet fejleszteni a segítségével az önismeretünket, erősíteni az önbizalmunkat, amellett, hogy a mi részünkről megálljt parancsolunk az értelmetlen túlfogyasztásnak.

 

A feleslegessé vált pokrócokat add át az állatmenhelynek

Nem tudod mihez kezdhetnél a használhatatlanná, vagy feleslegessé vált ruhaneműkkel (pokrócokkal, törülközőkkel, pólókkal), de kidobni nem szeretnéd ezeket? Adományozd egy állatmenhelynek!
Mindenféleképp hívd fel a kiszemelt menhelyet előtte, hogy megérdeklődd tudnák-e fogadni, hasznát látnák-e. A többségük örömmel veszi a felajánlást, amit aztán az állatoknak kialakított fekhelyhez használnak fel. Így a kukát elkerülve egy újabb életet adhatsz a számodra feleslegessé vált anyagoknak!

 

Mondj nemet a lufikra

Tudtad, hogy a szépnek tűnő lufieregetés állatok százainak okozza halálát? Ami egyszer felmegy szemet gyönyörködtető látványként, az le is fog jönni, szemét formájában. A lufik többségének anyaga már latexból készül, ami néhány hónap alatt képes lebomlani, ez az idő azonban pont elegendő ahhoz, hogy egy állat belepusztuljon abba, ha elfogyasztja, mivel eltömíti az emésztőrendszerét.
A lufi mellett a másik gondot a madzag tudja még okozni, amibe könnyen belegabalyodnak pl. a madarak. Ráadásul tipikusan nem lebomló anyagból készülnek, így a környezetre jelentett veszélyességük még magasabb is, mint magáé a lufié.
Legközelebb mondj nemet a lufikra! Ha ünnepléshez használnátok, keress környezetbarát alternatívát! Ültessetek fát, magvakat, szórjatok leveleket (a vízen úszó teamécsesek helyett is használhatóak!), vagy épp találjatok ki saját hagyományt!

 

Mosható alternatíva a papírtörlő helyett

supán az 1900-as évek eleje óta használunk papírtörlőket. Hasonlóan váltak mindennapi használati tárggyá, mint a palackozott vizek: kőkemény “marketing” indult arról, hogy minél előbb át kell váltanunk ezekre, mert az addig bevált mosható anyagok nem eléggé higiénikusak.
Persze ezt az üzenetet kitartóan ismételgetni kellett, hogy elérjék vele célukat, mivel akkoriban még nem volt elterjedt a mostanra már-már természetessé vált “megveszem, majd eldobom” hozzáállás.

Bár bizonyos esetekben kétséget kizáróan higiénikusabb lehet az eldobható papírtörlő használata (pl. egy kórházban), a hétköznapok során, átlagos háztartást vezetve teljesen el is hagyható.
Használhatóak helyette pamut konyharuhák, kiszuperált ruhaneműk és egyéb természetes, a ruhákkal együtt kimosható anyagok, amelyek élettartamuk végén még hasznosíthatóak is, komposztálással.

A legújabb személyes kedvencem a Nemszilvi, aminek egyik fele kender, a másik pedig pamut. Kenterbe ver minden konyharuhát és műanyag szivacsot/papírtörlőt. Ha ilyet keresnél, megtalálod nálunk a webshopban mosható törlőkendőként.

 

A csapvíz iható

Elterjedt tévhit, hogy az ásványvíz minősége jobb a csapvíznél, pedig a fejlett országokban – így a legtöbb helyen Magyarországon is – a csapból érkező víz minősége kiváló, sőt egyes palackozott vizek épp csak annyiban térnek el a csapvíztől, hogy csomagoltan jutunk hozzájuk.
Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Európában a csapvizet alaposabban ellenőrzik, mint az ásványvizeket. Emellett jó tudni, hogy egy-egy palackozott víz árának 90%-át a csomagolás viszi el, vagyis egy olyan eszközért fizetünk, amit néhány perc után már el is dobunk.

A tipp tehát a következő: kevesebb ásványvíz, több csapvíz! Nem szükséges egyik napról a másikra elhagynod kivétel nélkül az összes palackozott italt, ha ez meredek lépés még neked.
Ahogy nem szükséges az sem, hogy azonnal egy újabb eszközt – kulacsot – vásárolj, mert szinte biztos, hogy már van valami a háztartásodban, ami megfelel erre a célra.
Viszont ha nem okoz nagy nehézséget az, hogy akár már holnaptól ne vegyél több ásványvizet, akkor tedd meg. Ha segít, hogy beszerzel egy szép, praktikus kulacsot, amiben viheted magaddal az italod útközben, tedd meg.
A saját utad, a saját választásod. A lényeg, hogy tégy valamit. Mert minden lépés számít!

 

Kukamonitoring

Tégy szabaddá egy fél órát és nézd át, mi van jelenleg a szemetesben. Milyen anyagokat tartalmaz? Miből van a legtöbb? Mi az, amit akár már holnaptól teljesen el is tudnál kerülni, de minimum csökkenteni a mennyiségét? Hogyan?
Vagy figyeld egy hétig, miket dobsz ki a kukába (nem csak otthon, hanem mindenhol!). Elég, ha csak tudatosítod a mozdulatot, amikor kidobsz valamit, de persze vezetheted is precízen, amelyik jobban illik hozzád. A hét végén gondolkozz el a tapasztalatokon és vond le a következtetéseket ugyanúgy, mint az előző lépés során.

Mi értelme ennek az egésznek?⠀
Sokan hiszik, hogy a hulladékcsökkentés a tárgyaink lecserélésénél kezdődik. Korántsem. A kezdet az, hogy vegyük észre a saját tevékenységeink következményeit, most épp azt, hogy mennyi szemetet termelünk. Elolvashatsz itt helyben még ötven tippet is akár, de ha nem tudod, hogy Neked mire van szükséged az előrelépéshez, csak az idődet fecsérled velük.
Figyelj, tudatosíts egy automatikus mozdulatot és vond le a következtetéseket, majd cselekedj!

 

Vászonzsákba kérd a kenyeret

Ez az, amivel még soha, sehol nem volt gondom, se pékségben ahol az eladó szolgál ki, se nagyobb üzletben, ahol nekem szükséges levennem a kiválasztott kenyeret a polcról. Vittem magammal a nagyobb méretű vászonzsákot, amiben elfér a kenyér, beletették, fizettem és mindenki boldogan, fennakadás nélkül folytathatta a napját.
Viszont gyakran hallom tőletek a kérdést, hogy ez oké, de hogyan nem szárad ki a vászonzsákban? Úgy, hogy amint hazaérek, vászonzsákostul beteszem a kenyértartóba, aminek lecsukom az “ajtaját”! Ha csak hagyod szabadon a vászonzsákban, akkor természetesen kiszárad, megszikkad, hiszen a vászon lélegző anyag.

Természetes anyagokból készült eszközökkel takaríts

Ha legközelebb takarításhoz, tisztálkodáshoz való kefét szükséges beszerezned, gondolkozz el és keresd a természetes alternatívákat! Használhatsz a mosogatószivacs helyette luffa tökből készült szivacsot vagy fa kefét természetes sörtével, a műanyag súrolókefe helyett szintén 100% természetes anyagból készültet.
Amennyiben a teljes képre koncentrálsz, és a valóban fenntartható alternatívákat keresed, akkor a természetes anyagon túlmenően ügyelhetsz még például arra is, milyen messziről származnak az alapanyagok, milyen körülmények között és kik gyártották, fenntartható gazdaságból származik-e a fa, tartottak-e méltatlan körülmények között állatokat az előállításhoz… Amikor pedig az eszköz elért élettartama végéhez, csak rajtad áll hová kerül: a szemetesbe, vagy inkább a komposztálóba, hogy újra a természetes körforgás része legyen.

Ha online rendelsz, jelezd előre, hogy spóroljanak a műanyaggal

Nálunk a Hulladékmentes.hu-nál fel sem merül, hogy műanyaggal töltsük ki a csomagodat, ez azonban sokaknál nem alap, mivel olcsó és kényelmes a használata. Ezért neked szükséges elébe menned ennek, és már a rendelés során jelezni, hogy hagyják el, de legalábbis minimalizálják a műanyag használatát. Írd be a megjegyzés mezőbe, vagy jelezd külön e-mailben az ügyfélszolgálatnak, de aztán ne felejtsd el megköszönni nekik utólag, ha együttműködőek voltak, hogy milyen klasszak!

Keresés