Menü

Minden ami paprika

TALÁLÓS KÉRDÉS: LEHET ZÖLD IS, SÁRGA IS, PIROS IS, NYERS VAGY ŐRÖLT, SÜLT VAGY PÁROLT, FINOM ÉS EGÉSZSÉGES, ÉS MÉG GYÓGYÍT IS. MI AZ? IGEN, EZ A PAPRIKA!

Az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt zöldségünk – fűszernövény is – a paprika amely Közép- és Dél-Amerika trópusi tájain őshonos. Amerikából került át Európába, ahol gyorsan kedvenc lett, és nem csak a magyar konyha használja előszeretettel. De mi az, amit még nem tudsz róla?

Mi magyarok minden színben és formában szeretjük a paprikát! Ezért az egyik legnépszerűbb eleme a magyar konyhának, őrölt formában! Egy érdekes tény ehhez a fűszerhez: Tudtad, hogy nem csak népi mítosz, hogy ha „aggul” az adott étel, tehát hagyjuk kihülni főzés után, és újraforraljuk, minden alkalommal amikor a paprikát hő éri még több ízmolekula szabadul fel belőle!

 

De a fűszer paprika mellett a nyers paprikáról se feledkezzünk meg hiszen rengeteg jótékony hatása van!

 

1. SOK VITAMIN, KEVÉS KALÓRIA   

Két tulajdonság, ami sok fogyasztó számára a legmeggyőzőbb érv a paprika mellett. A zöldség sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. Különösen gazdag C-vitaminban és A-provitaminban. Segíti az emésztést, és rendszeres evése mellett garantáltan elkerül a megfázás, vagy a nátha, mivel a piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. 

 

2. GYÓGYÍTJA AZ INFLUENZÁT

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően nem csak megelőzheted vele az influenzát, de megbetegedés esetén gyorsabb a gyógyulás is, köszönhetően az izzasztó hatásának. A paprika enyhíti a torokgyulladást is, és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak.

 

 

3. FÁRADSÁG ÉS FÁJDALOM ELLEN

Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását. Már őseink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb és szívósabb lesz az átlagembernél. Hatóanyagai felmelegítik a vért, csökkentik a krónikus fáradtságot, kimerültséget és mivel javítják a keringést, ezáltal emelik a vérnyomást is. A csípős paprikák esetén a termés ereiben és a magokban nagy mennyiségű kapszaicin halmozódik fel, ami fájdalomcsillapító hatást tudja kiváltani.

 

4. NARANCSBŐR ELLEN IS HASZNÁL

A kozmetikai ipar is szívesen alkalmazza a paprikát. Vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van. Ezért kiváló megoldás a narancsbőr kezelésére, a stria halványítására, de a sápadt bőrt is élénké teszi.

 

5. JÓT TESZ A HAJNAK

Azt jó korán felfedezték a tudósok, hogy a paprika hatóanyaga, a kapszaicin csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsír-szintet szervezetünkben. De ugyanez az összetevő segít megszüntetni a migrénes fejfájást, és a fogfájás is. Sőt a hajhullás is megelőzhető vele, és az olajos szerek helyett paprikát is használhatsz hajfényesítésre.

Keresés