Menü

Tanácsok tápszeres táplálás esetén

A tápszeres táplálás is lehet élmény a baba, mama és édesapa számára egyaránt. A tápszeres táplálás nem akadályozza a megfelelő kötődés kialakulását. Gyermeked lehet ölelgetni, dögönyözni akkor is, ha cumisüvegből eszik!

 

 

A tápszeres táplálás

 

A tápszer használata során, tápszerváltás esetén mindenképpen javasolt ellenőrizni, amennyiben cumisüvegből kapja a baba, hogy megfelelően folyik-e számára a tápszer a cumin keresztül. Ha túlságosan folyik a baba szájába a tápszer, akkor könnyedén félrenyelhet, ami rossz élményként rögzülhet az emlékezetében, és átmenetileg a tápszer elutasításához is vezethet! Ilyen esetben az is előfordulhat, hogy a baba már a cumisüveg láttán sírni kezd.

Vannak olyan tápszerek, melyek keményítőt tartalmaznak, aminek köszönhetően a tápszer állaga kissé sűrűbb, szemcsésebb. Ezek a tápszerek gyakran a pici lyukú gumicumin fennakadhatnak és a baba nehezen tudja meginni a cumisüvegből. Az édesanya ilyen esetben azt gondolhatja, a baba a tápszert nem szeretné meginni, pedig csak nehezített a tápszer elfogyasztása a kisbaba számára a cumisüvegből. A tápszerek esetében ugyanúgy, mint az új ízek bevezetésénél, javasolt fokozatosan bevezetni a baba étrendjébe!

Tápszerváltás esetén az új tápszerből 3-4 napig csak délelőtt kapjon a baba, majd fokozatosan emelhető az új tápszeres táplálások száma, és elhagyható a régi tápszer használata. Amennyiben tünet jelentkezik a babánál az új tápszer használata során, azonnal jelezd a gyermekorvosnak.

 

 

 

Az alábbiak segítségével meghittebb lehet az étkezés

 

  • Fontos a nyugodt légkör
  • Gyermeked mindig vedd ölbe az etetések alkalmával, hiszen fontos számára az érintés és a ringatás.
  • Mindig vedd fel a szemkontaktust kisbabáddal.
  • Használj megfelelő méretű etető cumit. A túl nagy lyukon a tápszer gyorsan átfolyhat, amitől a baba megijedhet és félrenyelhet.
  • Etetések során a baba mindig olyan közelségben legyen hozzád, mintha szoptatnád, még bőrkontaktust is alkalmazhatsz.
  • Vond be az édesapát is a baba etetésébe, így az apa-gyermek kapcsolata is erősödik és kialakul a megfelelő kötődés. 
  • Ügyelj arra, hogy az első néhány hétben ne etesse túl sok ember gyermeked, fontos, hogy először megszokja a te és édesapja közelségét etetések során.

 

Hogyan készítheted el helyesen a tápszert babának?

 

1. Figyelj a lejárati időre! Mint minden élelmiszernek, így a tápszernek is van lejárati ideje. A termék vásárlásakor ellenőrizd a lejárati dátumot, amit a dobozon találsz!

2. Tiszta eszközöket használj! A tápszer elkészítése mindig tiszta eszközök segítségével történjen. A kikeverés előtt mindig moss kezet!

3. Mindig frissen készítsd el a tápszert! A szükséges adagot mindig frissen készítsd el! Az állás és az újramelegítés hatására kórokozók szaporodhatnak el, illetve egyes összetevők károsodhatnak. Ha utaztok, termoszban vigyetek vizet és a szükséges tápszert.

4. A tápszerhez adott adagolókanalat használd! A dobozban található adagolókanál fontos a tápszer pontos kiméréséhez. Mindig az adott tápszer mellé csomagolt kanalat használd! 

5. Ügyelj az adagolásra! A tápszer adagolását mindig egyeztesd szakemberrel, a dobozon található táblázatok ebben segítenek. Az előírt adagon túl ne adj többet! A dobozon feltüntetett sztenderd hígítási aránytól sose térj el!

6. Figyeld az útmutatót! A tápszerek dobozán képek és leírás segítségével könnyen ki tudod keverni a szükséges adagot. Ettől ne térj el! Ha bizonytalan vagy, hívd a tápszeres dobozon feltüntetett telefonszámot, segítséget kapsz a megfelelő elkészítésben.

7. Ne használj mikrót! A tápszer elkészítéséhez szükséges víz felforralásához ne használj mikrohullámú sütőt. A mikrohullámú sugárzás és az egyenetlen melegítés is ártalmas. Figyelj a hőmérsékletre! A kész tápszer ideális hőmérséklete 37 celsius fok, azaz testhőmérsékletű. A túl meleg tápszer forrázást okozhat.

 

8+1: A helyes tárolás

A tápszeresdobozon belül a tápszer zacskókban van. A felbontott zacskóban a tápszer 3-4 hétig őrzi meg szavatosságát akkor, ha minden használat után alaposan vissza van zárva! A tápszert a zacskóból kiönteni és más tárolóedénybe tenni nem javasolt! A nem kellően visszazárt, illetve helytelen módon tárolt tápszer károsodhat, pl. becsomósodik, szennyeződik.

Az anyatej a legjobb táplálék a kisbabád számára. A Miluklub támogatja az Egészségügyi Világszervezet ajánlását, mely kizárólagos szoptatást javasol a csecsemő 6 hónapos koráig.

 

A Holle bio kecsketejből készült anyatejeink alternatívát jelentenek azoknak a szülőknek, akik gyermekük táplálása során szeretnék, vagy szándékosan kerülniük kell a tehéntejet.
Pálmaolaj mentesek, és minden fontos vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaznak, amire a babának szüksége van.

 

Keresés