Vegán mézeskalács
-
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
-
1 evőkanál lenmagliszt
-
350 g finomliszt
-
4 ek víz
-
100 g melaszos nádcukor (kókuszvirágcukor)
-
50 g tejmentes margarin
-
100 g kókusznektár szirup (datolyaszirup)
-
350 g finomliszt
-
1 ek sütőpor
- A lenmaglisztet egy kis tálban összekeverjük a vízzel, majd félretesszük. A liszt magába szívja a vizet, és szinte zselés állagú lesz, így pedig nagyszerű helyettesítője a tojásnak.
- Az olvasztott margarint habosra keverjük a kókuszvirág cukorral, majd hozzákeverjük a datolyaszirupot. Nem muszáj pont ezt a kétféle édesítőt használni, de érdemes minél sötétebb cukrot és szirupot beszerezni, hogy a kekszeink is szép, barna színűek legyen.
- Hozzáadjuk a lenmagtojást, és azzal is csomómentesre kavarjuk. Végül hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport és 2-3 teáskanállal a fűszerkeverékünkből.
- Kézzel vagy kézi robotgéppel összedolgozzuk a tésztát egy golyóvá. Először lehet, hogy nagyon száraznak tűnik, de ne adjuk fel, össze fog az állni! A végén kemény, de azért ruganyos, csudaillatos tésztát kell kapnunk.
- A tésztát belisztezett felületen kinyújtjuk, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. A leeső tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és ezt ismételjük, amíg mind elfogy.
- A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, figyelve rá, hogy ne érjenek össze: sütés közben minimálisan ugyanis nőnek a kekszek a sütőpornak köszönhetően.
- 180 fokos sütőben tepsinként 10 perc alatt készre sütjük a mézeskalács-figuráinkat. A kész kekszeket igény szerint díszíthetjük cukormázzal vagy olvasztott étcsokival.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc