Menü

Vegán mézeskalács

  • 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

  • 1 evőkanál lenmagliszt

  • 350 g finomliszt

  • 4 ek víz

  • 100 g melaszos nádcukor (kókuszvirágcukor)

  • 50 g tejmentes margarin

  • 100 g kókusznektár szirup  (datolyaszirup)

  • 350 g finomliszt

  • 1 ek sütőpor

 

  1. A lenmaglisztet egy kis tálban összekeverjük a vízzel, majd félretesszük. A liszt magába szívja a vizet, és szinte zselés állagú lesz, így pedig nagyszerű helyettesítője a tojásnak.
  2. Az olvasztott margarint habosra keverjük a kókuszvirág cukorral, majd hozzákeverjük a datolyaszirupot. Nem muszáj pont ezt a kétféle édesítőt használni, de érdemes minél sötétebb cukrot és szirupot beszerezni, hogy a kekszeink is szép, barna színűek legyen.
  3. Hozzáadjuk a lenmagtojást, és azzal is csomómentesre kavarjuk. Végül hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport és 2-3 teáskanállal a fűszerkeverékünkből.
  4. Kézzel vagy kézi robotgéppel összedolgozzuk a tésztát egy golyóvá. Először lehet, hogy nagyon száraznak tűnik, de ne adjuk fel, össze fog az állni! A végén kemény, de azért ruganyos, csudaillatos tésztát kell kapnunk.
  5. A tésztát belisztezett felületen kinyújtjuk, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. A leeső tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és ezt ismételjük, amíg mind elfogy.
  6. A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, figyelve rá, hogy ne érjenek össze: sütés közben minimálisan ugyanis nőnek a kekszek a sütőpornak köszönhetően.
  7. 180 fokos sütőben tepsinként 10 perc alatt készre sütjük a mézeskalács-figuráinkat. A kész kekszeket igény szerint díszíthetjük cukormázzal vagy olvasztott étcsokival.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc

 

Keresés