Vegán spanyol tapas
Champiñones al Jerez - Hozzávalók
- 500 g kis gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 chili paprika
- 30 ml Byodo vörösborecet
- 2 evőkanál Byodo oliva olaj
- Byodo tengeri só (finom)
- bors
- 5 szál friss petrezselyem
Elkészítés:
Tisztítsa meg a gombát. A fokhagymát és a hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A chilit finom karikákra vágjuk.Egy serpenyőben olajat hevítünk. A hagymát, fokhagymát és chili paprikát megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát és 5 percig pirítjuk. Vörösborecettel meglocsoljuk, sóval, borssal ízesítjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és tálaljuk.
Serpenyőben sült paradicsom - Hozzávalók
- 8 szelet bagett kenyér
- 5 nagy paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- Byodo extra szűz olívaolaj enyhe
- Byodo tengeri só, finom
- bors
Elkészítés:
A paradicsomot megmossuk és reszelőn durvára lereszeljük. A paradicsompürét szitán leszűrjük. Ezután sóval, borssal ízesítjük. Pirítsuk meg a fehér kenyeret. A fokhagyma gerezdjét meghámozzuk, és bedörzsöljük vele a kenyeret. Meglocsoljuk olívaolajjal. A meleg kenyérre kenjük a paradicsompürét, ismét meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és azonnal tálaljuk.
Patata Bravas - Hozzávalók
- 800 g burgonya
- 2 evőkanál Byodo mediterrán olíva olaj
- 1 teáskanál Sütőpor
- Byodo tengeri só, finom
- bors
- 400 g paradicsom, dobozból apróra vágva
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál Byodo paradicsom és paprika pép
- 1 tk füstölt paprikapor
- 1/2 teáskanál nyers nádcukor
- 2 evőkanál Byodo Condimento Bianco
- Byodo aioli
- 5 szál lapos petrezselyem
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra felső/alsó hőfokra. A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Egy lábosban sós vízzel (kb. 1 teáskanál tengeri só) és sütőporral előfőzzük 5 percig. A burgonyát szűrőedényben szűrjük le, és rövid ideig hagyjuk elpárologni a gőzt. Egy tálban sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az olívaolajat. Jól összedolgozzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. Tegye a burgonyát a sütőbe 30-35 percre, 20 perc sütés után egyszer fordítsa meg.
Amíg a burgonya a sütőben van, elkészítjük a paradicsomszószt. Ehhez meghámozzuk és finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megdinszteljük a hagymát. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsompürét, és rövid ideig megdinszteljük. Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, és ízesítsük sóval, borssal, füstölt paprikaporral és chilipehellyel. Adjuk hozzá a fehérborecetet és a nyers nádcukrot, és jól keverjük össze. 20 percig lassú tűzön, zárt fedéllel pároljuk.
Tegye a paradicsomszószt egy kis tálba. Vegyük ki a burgonyát a sütőből, rendezzük el és tálaljuk a paradicsomszósszal és az aiolival. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Pimientos de Padron - Hozzávalók
- 400 g Pimientos de Padrón (sült paprika)
- 3 evőkanál Byodo mediterrán sütő olívaolaj
- Byodo tengeri só, durva
Elkészítés:
Mossa meg a pimientost, majd szárítsa meg. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. Hozzáadjuk a paprikát, és többször megforgatva minden oldalát megsütjük. Amikor barna és hólyagosodni kezd akkor jó. A paprikákat megszórjuk tengeri sóval, és egy tálba rendezzük.
Tálaljuk más tapas mellé, mint például patatas bravas, aioli, olajbogyó és kenyér. Jóétvágyat kívánunk!