Menü

Kávék

Ön itt jár: Kezdőlap > Italok >

Kávék

 Kiváló minőségű fairtrade és Bio kávék, de mit is jelent ez pontosan? Görgess le és tudj meg többet!

Tudatosan törekszünk arra, hogy lehetőség szerint termékeink a legjobb minőségűek legyenek és fenntarthatóak, de nem ragaszkodunk minden áron csak a biohoz. Fő szempontunk inkább az, hogy jó minőséget, adalékanyagoktól és mesterséges ízfokozóktól mentes termékeket juttassunk el Hozzád, elérhető áron.

Ezeknél a termékeknél a bio nem csak azt jelenti, hogy vegyszermentesen folyik a termelés és a feldolgozás. A termőhely adottságait figyelembe, hatalmas természeti értékekkel bíró, ám szegényebb országokban őshonosak.

A kávétermés legnagyobb része például Brazíliából származik, de jelentős kávétermelés folyik Afrikában is. Teát leginkább Kínában, Indiában, Sri Lankán és Japánban termesztenek, a kakaóbabot pedig a közép- és dél-amerikai országoktól kapjuk, úgy mint: Venezuela, Ecuádor, Peru vagy a Dominikai Köztársaság.

A környezettudatos termelés, az ökogazdálkodás ezekben az országokban jóval fontosabb, mint maga a „bio pecsét”. Itt tehát sokkal többről van szó, mint „csupán” vegyszermentes termelésről. Elsődleges cél a természetes körfolyamatok tiszteletben tartása, az élőhelyek eredeti állapotának megóvása.

 

Bio termelés esetén tehát:

 • Tilos bármilyen szintetikus vegyszer használata.
 • Tilos a genetikailag manipulált szervezetek alkalmazása.
 • A műveléshez, illetve a betakarításhoz helyi forrásokat használnak.A területeket a közvetlen környezet maximális óvásának betartása mellett művelik. Például a kávé esetében fontos szempont a környező esőerdők védelme, a fészkelő madarak nyugalmának megőrzése. Éppen ezért kézi munkaerőt alkalmaznak, még a betakarítás idején is.
 • Csak őshonos, vagy a helyi körülményekhez alkalmazkodott fajtákat kultiválnak,
 • ezen belül is az ellenállóbb fajtákat telepítik, így eleve nincs is szükség vegyszeres permetezésre.
 • A termelés mellett elsődleges cél még a természet megóvása, az ember és környezete közti összhang megőrzése, a talaj termelékenységének fenntartása.

 

Mi az a fairtrade?

Főként a kávétermelő országok sajátos helyzetben vannak “öko-szempontból”. Ezen országok többségében a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt eleve öko-gazdálkodásból származik a termés. A növényvédő-szereket és a tápanyag-utánpótló vegyszereket nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani, a meredek területeken pedig eleve ki van zárva a gépi művelés vagy betakarítás. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva, hiszen a farmereknek nemcsak vegyszerre, hanem a hitelesítő szervek engedélyére sincs pénzük.

 

Itt jön képbe a FAIRTRADE kezdeményezés, azaz a méltányos kereskedelem.

Ezeknek a kicsi, elaprózódott ültetvényeknek farmerei, mivel nem rendelkeznek bio hitelesítéssel, eleve kedvezőtlenebb árkategóriában indulnak az értékesítési piacon. De mivel mennyiséget sem tudnak biztosítani, (minőséget viszont annál inkább), a nagykereskedők, kihasználva kiszolgáltatott helyzetüket, nagyon kedvezőtlen áron vásárolják fel terményüket.

Ez a fajta kiszolgáltatottság nem csak a kávétermelőket érintette, hanem a legtöbb farmert a harmadik világ országaiban. Ezért, figyelemfelhívás céljából, 1946-ban egy amerikai jótékonysági szervezet jutányos áron felvásárolta a puerto-ricói varrni tudó asszonyok kézimunkáit. Ez volt a Fairtrade mozgalom kezdete.

Azóta rengeteg terményre, és mintegy 20 országra terjedt ki a kezdeményezés.

 

Lényege, hogy :

 • A nagykereskedőket kihagyva, közvetlenül a termelőtől vásárolja fel a gyártó a termést, jutányos, “fair” árat kínálva érte,
 • ezáltal a farmer is fair körülményeket tud biztosítani napszámosai számára.
 • A szervezet garantálja, hogy aki tagjává válik, mindig megkapja terményéért minimum az aktuális piaci árat.
 • A feldolgozás helyben történik, ez csökkenti a gyártó költségeit, így még jobb árat tud a farmereknek fizetni.
 • Esélyt ad a kis területen gazdálkodó farmernek is, hogy maradéktalanul, jó áron el tudja adni a termését, ezáltal családját is képes eltartani. A fairtade felvásárlók ugyanis körbejárják az országokat és felvásárolják a kis mennyiséget is. Ezért van olyan sok kávékeverék, ami egyáltalán nem jelent gyengébb minőséget.

 

Röviden összefoglalva: a fairtrade egy olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy egy harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért.

Ezeket a termékeket ma már egyértelmű logó jelöli, ami 1988 óta használatos.

Keresés